Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Χωρις τιτλο

Ασπα Στασινοπουλου

Χωρίς τίτλο

1978

Το έργο εκτίθεται στη μόνιμη έκθεση

Εγκατάσταση

Εγκατάσταση

Εγκατάσταση
Ξύλο, φωτογραφικό γαλάκτωμα
Διαστάσεις μεταβλητές
Δωρεά της καλλιτέχνιδας
Αρ.εισ. 978/14

Η Άσπα Στασινοπούλου (1935-2017, Αθήνα) ασχολήθηκε αρχικά με τη ζωγραφική. Από τη δεκαετία του 1970, ωστόσο, πρωτοπόρησε αξιοποιώντας μεικτά υλικά, όπως τα έτοιμα αντικείμενα, το ξύλο, το σίδερο, τις φωτογραφικές εκτυπώσεις και τις ταινίες Super 8. Σε αυτό το πλαίσιο, εκφράστηκε με ποικίλα εκφραστικά μέσα, όπως κατασκευές, εγκαταστάσεις στον χώρο και εικαστικές δράσεις. Άντλησε τη θεματολογία της από τη σύγχρονή της κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα αλλά και από τη σφαίρα του προσωπικού, ενώ το έργο της χαρακτηριζόταν από κριτική και συχνά ανατρεπτική διάθεση. Η πεποίθησή της ότι η τέχνη πρέπει να είναι προσιτή στο κοινό και η επιδίωξή της να εκθέτει εκτός των εμπορικών χώρων τέχνης την έφεραν κοντά σε καλλιτεχνικές συλλογικότητες όπως το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών, την Ομάδα Τέχνης 4+ και την Ομάδα για την Επικοινωνία και την Εκπαίδευση στην Τέχνη, που εξέφραζαν παρόμοια ιδεολογία.

Η εγκατάσταση Χωρίς τίτλο (1978) αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά έργα της Στασινοπούλου από τη δεκαετία του 1970. Το 1969 η καλλιτέχνιδα εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο και επηρεάστηκε έντονα από τον πόλεμο του Βιετνάμ και τον βαρύ απόηχό του στην αγγλική κοινωνία. Τότε ξεκίνησε να χρησιμοποιεί τη φωτογραφία ως μέσο προσιτό και εύκολα κατανοητό από το ευρύ κοινό, επιδιώκοντας να αποτυπώσει και να σχολιάσει κριτικά, συχνά με καταγγελτική διάθεση, τα κοινωνικά και πολιτικά συμβάντα. Τύπωνε φωτογραφίες από διάφορες πηγές σε έτοιμα αντικείμενα (readymades), κυρίως καθημερινής χρήσης –τραπέζια, καρέκλες, κιβώτια, πόρτες, παράθυρα, μεταξύ άλλων–, στοχεύοντας σε κάποιας μορφής ανατροπή, μέσα από την αντιπαράθεση του ντοκουμέντου με το χρηστικό αντικείμενο. Χρησιμοποίησε επίσης τη μεθοδολογία της αντιπαράθεσης στο περιεχόμενο των έργων της, το οποίο αντλούσε από τη σφαίρα τόσο του προσωπικού όσο και του κοινωνικού πεδίου. Άλλωστε, σύμφωνα με δήλωσή της, αποστρεφόταν τα συμβατικά έργα τέχνης και τις κορνίζες.

Η Άσπα Στασινοπούλου γεννήθηκε και πέθανε στην Αθήνα. Tο έργο της περιλαμβάνει κυρίως κατασκευές, εγκαταστάσεις και εικαστικές δράσεις. Σπούδασε ζωγραφική στην École des Beaux-Arts του Παρισιού (1959-1963) και στη συνέχεια επέστρεψε στην Ελλάδα. Το 1968, ωστόσο, μετά την επιβολή της δικτατορίας, έφυγε πάλι για το Παρίσι. Το 1969 εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο, όπου παρέμεινε και εργάστηκε έως το 1974. Σημαντική, κατά την περίοδο του Παρισιού, υπήρξε η φιλία της με τον Γιάννη Τσαρούχη, τον οποίο αποκαλούσε δάσκαλό της στην τέχνη, αλλά κυρίως στη ζωή.

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην Σελίδα Όροι χρήσης- Πολιτική ΑπορρήτουΑποδοχή