I Couldn’t Bear Living Without You
2017
Το έργο εκτίθεται στη μόνιμη έκθεση
Γλυπτική / Τρισδιάστατο αντικείμενο
Φυσικά ανθρώπινα μαλλιά, ξύλινα κοντάρια, ακρυλική βαφή
Μεταβλητές διαστάσεις
Αρ. Εισ. 1416/22
Η Μαρία Τσάγκαρη (1981, Πειραιάς) πειραματίζεται με ποικίλα υλικά, μέσα και τεχνικές. Η έμπνευσή της προέρχεται από στοιχεία της καθημερινότητας αλλά και από τον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία, την ιστορία και τη μικροϊστορία. Την ενδιαφέρουν ιδιαίτερα η αθέατη πλευρά των γεγονότων, η παροδική και εύθραυστη φύση των πραγμάτων, η σχέση με τη φύση και οι ανθρώπινες σχέσεις. Τα έργα της αποτελούνται συχνά από εφήμερα υλικά, μέσω των οποίων η καλλιτέχνιδα πραγματεύεται τις έννοιες του χρόνου, της φθοράς, της επανάχρησης και του μετασχηματισμού.
Η εγκατάσταση I couldn’t bear living without you (2017) αποτελείται από ανθρώπινα μαλλιά, τα οποία η καλλιτέχνιδα αγόρασε στην Κωνσταντινούπολη. Έχοντας διαχρονικά μια πλούσια νοηματοδότηση, τα μαλλιά αποτελούν στοιχείο της ταυτότητας του ατόμου, χαρακτηριστικό δύναμης και ερωτισμού, ενώ η κουρά (το κούρεμα) συνιστά από την αρχαιότητα πράξη προσφοράς, ένδειξη θρήνου και πένθους, πράξη υποτίμησης, τιμωρίας και υποταγής. Συνιστά, επίσης, διαδικασία μετάβασης από μια κατάσταση σε μια άλλη και ένδυσης μιας νέας ταυτότητας. Σήμερα, η κοπή και η εμπορευματοποίηση των μαλλιών συνδέεται, μεταξύ άλλων, με την ανάγκη βιοπορισμού περιθωριοποιημένων ατόμων. Ο αμφίσημος τίτλος του έργου δηλώνει άρνηση, συναισθηματική εξάρτηση και υποταγή. Έρχεται, δε, σε αντίθεση με τον σκληρό τρόπο διαχείρισης των μαλλιών, το ράψιμο και το κάρφωμά τους, αλλά και με την άγνωστη ιστορία που συνοδεύει το κόψιμο και την πώλησή τους. Μέσω του έργου, η Τσάγκαρη θέτει το ζήτημα των σχέσεων μεταξύ δυνατού και αδύνατου, της μετάβασης και της ρευστότητας των κοινωνικών ρόλων.
Η Μαρία Τσάγκαρη γεννήθηκε στον Πειραιά, ενώ ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (2006-2010). Το 2007-2008, με υποτροφία του ΙΚΥ, φοίτησε στο Facultad de Βellas Αrtes στη Μαδρίτη και, στη συνέχεια, στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Εικαστικών Τεχνών της ΑΣΚΤ. Η εργασία της έχει παρουσιαστεί σε διεθνείς ομαδικές εκθέσεις, (ενδεικτικά): Elefsina Mon Amour, Ελευσίνα 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, Ελευσίνα (2023), AQUA – Contemporary Artists and Water Issues, SESC Belenzinho, Σάο Πάολο (2017-2018) και Château de Penthes, Γενεύη (2017), STANDART, 1η Τριενάλε Σύγχρονης Τέχνης, Αρμενία (2017), Coup de Ville, Τριενάλε Σύγχρονης Τέχνης, Σεντ Νικλάς, Βέλγιο (2016), Παντού αλλά Τώρα (Everywhere but Now), 4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκη (2013/2014), A fresh, Μια νέα γενιά Ελλήνων καλλιτεχνών, ΕΜΣΤ | Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Αθήνα (2014). Έχει βραβευτεί, μεταξύ άλλων, με την υποτροφία της ARTWORKS το 2019 και το βραβείο του γαλλοελληνικού οργανισμού HYam στο Παρίσι (2014).