Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Of the Width of Your Arms The Length of A Strand of Your Hair

Αθανασιος Αργιανας

The Length of A Strand of Your Hair, Of the Width of Your Arms, Unfolded [Το μήκος μιας τούφας των μαλλιών σου, του πλάτους των χεριών σου, ξεδιπλωμένων]

2010

Το έργο εκτίθεται στη μόνιμη έκθεση

Εγκατάσταση

Εγκατάσταση μεικτών μέσων

Unstable Object 3
Επιχαλκωμένος ορείχαλκος, νίκελ σε αλουμίνιο, ορείχαλκος, βίδες μινιατούρες, επιχαλκωμένος κασσίτερος , περίπου 40 x 30 x 40 εκ.
Unstable Object 4
Επιχαλκωμένος ορείχαλκος, νίκελ σε αλουμίνιο, ορείχαλκος, βίδες μινιατούρες, επιχαλκωμένος κασσίτερος, περίπου 40 x 30 x 30 εκ.
Paper through wood wood through paper no 1
Υδροθειικό αμμώνιο σε φύλο ασημιού, ίχνη οξειδωμένου χαλκού, κλαδί δέντρου, κόλα χαρτιού Α4, μαγνήτες, περίπου 50 x 40 x 40 εκ.
Paper through wood wood through paper no 2
Υδροθειικό αμμώνιο σε φύλο ασημιού, ίχνη οξειδωμένου χαλκού, κλαδί δέντρου, κόλα χαρτιού Α4, μαγνήτες, περίπου 30 x 40 x 20 εκ.
Paper through wood wood through paper no 3
Υδροθειικό αμμώνιο σε φύλο ασημιού, ίχνη οξειδωμένου χαλκού, κλαδί δέντρου, κόλα χαρτιού Α4, μαγνήτες, περίπου 50 x 30 x 30 εκ.
Variable Dimensions Lecture (contraction - expansion)
Δικάναλη ΗD βιντεοπροβολή, 250 x 140 εκ. η κάθε προβολή, 1 ώρα διάρκεια κάθε αρχείο, σε επανάληψη
To έργο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΜΣΤ Νέες Παραγωγές 2010 με την υποστήριξη του Bombay Sapphire gin
Αρ. Εισ. 665/10

Το εικαστικό έργο του Αθανάσιου Αργιανά διερευνά τις προεκτάσεις των ήχων και των μορφών, καθώς και τη δυνατότητα νέων αναγνώσεων, όπως προκύπτουν από την ερμηνεία και τη συσχέτιση ακουστικών και υλικών βιωμάτων. Στην οπτικοακουστική εγκατάσταση, οι σκιές των δύο γλυπτικών στοιχείων με τίτλο Unstable Objects —η μορφή τους προέρχεται από πραγματικά κλαδιά, τα οποία έχουν καμπυλωθεί κατά 90 μοίρες και έχουν χυτευτεί σε μέταλλο— διακρίνονται πάνω στις δύο χάρτινες οθόνες ενώ, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, εμφανίζεται η μαγνητοσκοπημένη σκιά ενός άντρα που διαβάζει ένα κείμενο: «Το μήκος μιας τούφας των μαλλιών σου, του πλάτους των χεριών σου, ξεδιπλωμένων. Το μήκος του κορδονιού του παπουτσιού σου, του πλάτους του νυχιού σου…». Πρόκειται για ένα κείμενο που έχει γράψει ο καλλιτέχνης και αναφέρεται σε ένα σύστημα μέτρησης «βιωμένων» διαστάσεων. Όσο ο ηθοποιός περιγράφει με εκφραστικό τρόπο μια σειρά από φόρμες που αλλάζουν διαστάσεις, συγκρίνοντας και τις διαστάσεις αυτές μεταξύ τους, οι προβολές δημιουργούν συνδέσεις με τα γλυπτά της εγκατάστασης. Τα τρία αντικείμενα με τίτλο Paper through wood, wood through paper συνδιαλέγονται με τη λευκή κόλλα μέσα από την οποία διαβάζει ο ηθοποιός, αλλά και με τις επιφάνειες των οθονών. Όλα τα στοιχεία της εγκατάστασης κρέμονται από ένα χάλκινο νήμα, το οποίο καταλήγει σε ένα μολυβένιο βαρίδι που κρατάει το βάρος των έργων. Στο έργο αυτό, ο Αργιανάς πραγματεύεται τη γλυπτική γλώσσα και καταπιάνεται με στοιχεία όπως την ελαφρότητα, το βάρος και την έλλειψη βαρύτητας, τη θερμοκρασία και τις χωρικές διαστάσεις. .
Δάφνη Βιτάλη, κείμενο από τον οδηγό της μόνιμης έκθεσης ENTER EMΣΤ : Συλλογή & Ιστορία, Ένας σύντομος οδηγός, 2020

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην Σελίδα Όροι χρήσης- Πολιτική ΑπορρήτουΑποδοχή