Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Berlin / Studio

Χριστινα Δημητριαδη (Christina Dimitriadis)

Berlin / Studio

1995

Το έργο εκτίθεται στη μόνιμη έκθεση

Φωτογραφία

C-print
153 × 157 εκ.
Μέρος της Δωρεάς της Συλλογής Δ.Δασκαλόπουλου

Το έργο της Χριστίνας Δημητριάδη (1967, Θεσσαλονίκη) εστιάζει στις χωρικές και χρονικές μεταβάσεις, ενίοτε με αυτοβιογραφική ματιά. Η καλλιτέχνιδα χρησιμοποιεί το μέσο της φωτογραφίας για να εξετάσει, να αναλύσει και να καταγράψει τις ανθρώπινες σχέσεις και τα ανθρώπινα όρια, τη μεταβλητή ταυτότητα, την αποξένωση στον χώρο και τον χρόνο, τη μνήμη και τη λήθη, τα αντικρουόμενα συναισθήματα. Στα φωτογραφικά έργα της είναι διακριτό το αρχιτεκτονικό ή χωρικό στοιχείο, όχι ωστόσο με την έννοια του δημόσιου ή δομημένου χώρου αλλά ως ιδιωτικός χώρος και στη λογική της αυστηρά δομημένης, σκηνοθετημένης εικόνας, από την οποία απουσιάζει το τυχαίο.

Τα έργα Berlin/Studio και Thessaloniki/Living room II ανήκουν στην ενότητα Private Spaces (Ιδιωτικοί Χώροι), η οποία απασχόλησε τη Δημητριάδη στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και επικεντρώνεται σε αυτό που η ίδια αποκαλεί «περιβάλλοντα ζωής». Πρόκειται για μια σειρά σκηνοθετημένων αυτοπροσωπογραφιών της σε οικείους, ιδιωτικούς εσωτερικούς χώρους, όπως το πατρικό της σπίτι ή το διαμέρισμά της στη Γερμανία. Η καλλιτέχνιδα, που φωτογραφίζεται διαφορετική από χώρο σε χώρο, απεικονίζεται θολά –λόγω του μεγάλου χρόνου έκθεσης– με αποτέλεσμα σχεδόν να αναμιγνύεται με τον χώρο που την περιβάλλει. Μέσα από τα έργα της συγκεκριμένης ενότητας, την έννοια του εαυτού και τις οικογενειακές σχέσεις, θέτοντας ερωτήματα σχετικά με το πώς «υπάρχουμε» μέσα στους ιδιωτικούς μας χώρους.

Η Χριστίνα Δημητριάδη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ζει και εργάζεται στο Βερολίνο. Σπούδασε φωτογραφία στο Parsons School of Design – New School for Social Research (1992) και στο Film/Video Arts (1993) της Νέας Υόρκης. Έχει παρουσιάσει το έργο της σε ατομικές εκθέσεις στους εξής χώρους (ενδεικτικά): Akaretler No:55, Κωνσταντινούπολη (2022), Badisches Landesmuseum Schloss Karlsruhe, Καρλσρούη (2018), Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων (2018), Galeria Studio, Βαρσοβία (2015), Γκαλερί Ελένης Κορωναίου, Αθήνα (2012), Galerie Tom Christoffersen, Κοπεγχάγη (2008), Galerie Deux, Τόκιο (2000). Πρόσφατες ομαδικές περιλαμβάνουν: Twister, nGBK, Βερολίνo (2022), I Saw the Sign, Schau Fenster, Βερολίνο (2021), Note di Sguardi Berlin, Bibliothek am Wasserturm / Museum Pankow, Βερολίνο (2020), Transfert, STUDIO, Βαρσοβία (2019).

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην Σελίδα Όροι χρήσης- Πολιτική ΑπορρήτουΑποδοχή