Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Continentals

Ριβανε Νοϊενσβαντερ (Rivane Neuenschwander)

Continentals

2008

Το έργο εκτίθεται στη μόνιμη έκθεση

Γλυπτική / Τρισδιάστατο αντικείμενο

Αλουμίνιο, φάιμπεργκλας, μόλυβδος και νερό
68 × 270 × 270 εκ.
Μέρος της Δωρεάς της Συλλογής Δ.Δασκαλόπουλου

Στο έργο της, η Rivane Neuenschwander (1967, Μπέλο Οριζόντε, Βραζιλία) αξιοποιεί διαφορετικά εικαστικά μέσα –ζωγραφική, εγκαταστάσεις, γλυπτική, φιλμ, προβολές– με κοινή θεματική το περιβάλλον και τη δύναμη της φύσης. Η ίδια περιγράφει το σκεπτικό της και την προσέγγιση που υιοθετεί ως «αιθέριο υλισμό» – όρος που αφορά τη δημιουργία αισθητικών εμπειριών με τη χρήση φυσικών στοιχείων και ανεπιτήδευτων υλικών. Εκτός από τη φύση και τη γεωγραφία, αλλά και αφηρημένες έννοιες όπως τη μεταβλητότητα ή το πέρασμα του χρόνου, τα έργα της διερευνούν ακόμη τη γλώσσα και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Καθώς μεγάλο μέρος της πειραματικής πρακτικής της περιλαμβάνει ζητήματα ταυτότητας, η Neuenschwander –ελβετικής καταγωγής η ίδια– αντλεί από τις λαϊκές παραδόσεις και ενσωματώνει στις προτάσεις της εκλεκτικές επιρροές από την πλούσια ιστορία των καλλιτεχνικών κινημάτων της Βραζιλίας.

Συστάδες νησιών στο αρχιπέλαγος ή μήπως μεγάλοι ηπειρωτικοί σχηματισμοί μετατοπιζόμενοι μέσα στους ωκεανούς και τον γεωλογικό χρόνο; Στην ιδιότυπη υδρόγειο του Continentals (2008) –αυτή την ευρύχωρη, γεμάτη με νερό, μεταλλική λεκάνη, όπου επιπλέουν άλλα μικρότερα, επίσης μεταλλικά, κενά δοχεία– ο φυσικός κόσμος, η εσωτερική του δυναμική, η κρυφή και συχνά χαοτική λογική του, οι ιδιαίτερες τοπολογίες, η έκρηξη και η γένεση γίνονται αντικείμενο παρατήρησης σε ένα είδος εργαστηριακής συνθήκης. Την ίδια στιγμή, λειτουργούν και ως αφορμή εσωτερικού αναστοχασμού – το όλον, ο κόσμος, φαίνεται πως εμπεριέχει τις επιμέρους απομονωμένες οντότητες και εμπεριέχεται εξίσου σε αυτές. Οι κενές, επιπλέουσες λεκάνες κλιμακώνονται, ως οπτικοποιημένη ηχώ, από τη μικρότερη στη μεγαλύτερη που τις περιλαμβάνει. Ο ρόλος του νερού είναι σίγουρα καθοριστικός – η Neuenschwander επιτρέπει συχνά σε εξωτερικούς παράγοντες και φυσικά στοιχεία να συνδιαμορφώνουν τα έργα της.

Γεννημένη στο Μπέλο Οριζόντε, η Rivane Neuenschwander είναι από τις πιο γνωστές διεθνώς Βραζιλιάνες καλλιτέχνιδες της γενιάς της, ως εκπρόσωπος ενός ιδιαίτερου βραζιλιάνικου εννοιολογισμού. Απόφοιτη του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου της Μίνας Τζεράις και με μεταπτυχιακές σπουδές στο Royal College of Art του Λονδίνου, έχει εκθέσει το έργο της διεθνώς τα τελευταία είκοσι χρόνια, σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις καθώς και σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις. Το 2010 το New Museum στη Νέα Υόρκη παρουσίασε την έκθεση Rivane Neuenschwander: A Day Like Any Other, η οποία ταξίδεψε σε αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ (Scottsdale Museum of Contemporary Art στην Αριζόνα, Mildred Lane Kemper Art Museum στο Σεντ Λούις, Miami Art Museum) και κατέληξε στο Irish Museum of Modern Art του Δουβλίνου το 2012. Η Neuenschwander έχει συμμετάσχει στις Μπιενάλε του Σάο Πάολο (2008, 2006, 1998), της Βενετίας (2005, 2003) και της Κωνσταντινούπολης (1997). Ζει και εργάζεται στο Σάο Πάολο.

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην Σελίδα Όροι χρήσης- Πολιτική ΑπορρήτουΑποδοχή