Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Voeux Sous Fillet

Ανετ Μεσαζερ (Annette Messager)

Voeux Sous Fillet

1997

Το έργο εκτίθεται στη μόνιμη έκθεση

Γλυπτική / Τρισδιάστατο αντικείμενο

Ασπρόμαυρες φωτογραφίες, δίχτυ
300 × 115 εκ.
Μέρος της Δωρεάς της Συλλογής Δ.Δασκαλόπουλου

Οι εικαστικές δημιουργίες της Annette Messager (1943, Μπερκ, Γαλλία) εστιάζoυν σε θέματα ταυτότητας και φύλου, ενώ εμπνέεται επίσης από την παιδική ηλικία και από γενικότερα υπαρξιακά ζητήματα, ενίοτε με έναν φετιχιστικό χαρακτήρα. Καταπιάνεται με θέματα όπως το σεξ, η αγάπη, ο πόνος, η λαχτάρα, η εξουσία – μέσα από τα μάτια μιας γυναίκας. Το έργο της περιλαμβάνει σχέδια, φωτογραφίες, κεντήματα, κολάζ, γλυπτά και εγκαταστάσεις. Σήμα κατατεθέν της οι περίτεχνα οργανωμένες συλλογές φωτογραφιών, λούτρινων ζώων και τα μέλη τους. Και υλικά όπως μάλλινα νήματα, συνθετικά μαλλιά κ.ά., τα οποία αναπλάθει σε πολύπλοκες, εντυπωσιακές συνθέσεις. Η δουλειά της χαρακτηρίζεται από την επανάληψη και τη συσσώρευση αυτών των υλικών, μια διαδικασία που αποτελεί για αυτήν βασικό τρόπο έκφρασης και καλλιτεχνικής δημιουργίας. Επιθυμία της μέσω του έργου της η απελευθέρωση των γυναικών από τους ρόλους που τους αναθέτουν οι άνδρες και η κοινωνία.

Το έργο της, με τίτλο Mes voeux sous filet (Οι ευχές μου τυλιγμένες σε δίχτυ, 1997) φέρνει στο νου τα τάματα που αφήνουν οι πιστοί σε ρωμαιοκαθολικές εκκλησίες, συχνά σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για εισακουσθείσες προσευχές. Αποτελείται από δεκάδες φωτογραφίες που απεικονίζουν λεπτομέρειες του σώματος: ένα κατακερματισμένο κορμί που μοιάζει να αποσυντίθεται και να ανασυντίθεται, στοιχείο που διέπει ολόκληρο το έργο της. Οι φωτογραφίες αιωρούνται πάνω από ένα πλήθος μαύρων σχοινιών, πίσω από ένα αέρινο δίχτυ και θυμίζουν τάματα. Η Messager επινοεί ένα θηλυκό, οικείο σύμπαν που διερευνά την παράδοξη και κατακερματισμένη φύση της ταυτότητας.

Η Annette Messager γεννήθηκε στο Μπερκ της Γαλλίας. Ζει και εργάζεται στο Malakoff, προάστιο του Παρισιού. Θεωρείται από τις σημαντικότερες σύγχρονες καλλιτέχνιδες διεθνώς. Έχει πραγματοποιήσει πληθώρα εκθέσεων σε σημαντικούς πολιτιστικούς φορείς και διοργανώσεις σε όλον τον κόσμο (ενδεικτικά): Μπιενάλε της Βενετίας (2005, 2003 και 1980), documenta (XI, 2002 και VI, 1977), Μπιενάλε της Λυών (2000), Μπιενάλε του Παρισιού (1997) και Μπιενάλε του Σίδνεϊ (1990, 1984 και 1979). Η πρώτη της μεγάλη αναδρομική έκθεση συνδιοργανώθηκε από το Los Angeles County Museum of Art και το ΜοΜΑ (Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης) της Νέας Υόρκης το 1995, ενώ το 2007 οργανώθηκε μια άλλη μεγάλη αναδρομική έκθεση του έργου της από το Centre Pompidou στο Παρίσι. Πρόσφατα, το Μουσείο Τέχνης του Τελ Αβίβ παρουσίασε μια μεγάλη έκθεση του έργου της (2022), ενώ έχει επίσης εκθέσει στο Institut Giacometti στο Παρίσι (2018), στο Institut Valencià Art Modern – IVAM, Βαλένθια (2018) και στη Villa Medici στη Ρώμη (2017). Η Annette Messager τιμήθηκε με το Praemium Imperiale για τη γλυπτική, το 2016. Κέρδισε το Χρυσό Λιοντάρι για το καλύτερο εθνικό περίπτερο στην 51η Μπιενάλε της Βενετίας, το 2005.

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην Σελίδα Όροι χρήσης- Πολιτική ΑπορρήτουΑποδοχή